Als u met vakantie gaat, is het verstandig dit tijdig aan de medewerker van de trombosedienst door te geven. U ontvangt van de trombosedienst een zogenaamde vakantiebrief waarop belangrijke informatie staat (in de taal van het land waar u naar toe gaat).
Deze kunt u gebruiken indien u op uw vakantieadres gecontroleerd moet worden.

Op vakantie in Nederland

Bent u in Nederland met vakantie en moet u tijdens uw vakantie voor controle naar de trombosedienst dan kunt u op
de site van de Federatie Nederlandse Trombosediensten de trombosedienst opzoeken die het dichtst bij uw vakantiebestemming in de buurt is. Het is verstandig met deze trombosedienst telefonisch contact op te nemen om voor de controle nadere afspraken hierover met elkaar te maken.

Op vakantie in het buitenland

Gaat u naar het buitenland met vakantie dan is de hierna volgende informatie van belang. In het buitenland bestaan geen trombosediensten, zoals u deze kent in Nederland. Over het algemeen kunt u voor controle in een ziekenhuis terecht.
In Benidorm vindt u een Nederlandse Trombosedienst die aangesloten is bij de Nederlandse Federatie van Trombosediensten. Voor meer informatie kunt u de website raadplegen: www.euroclinicarincon.com

De orale antistollingsmiddelen Fenprocoumon en Acenocoumarol zijn in het buitenland niet altijd verkrijgbaar. Gaat u voor langere tijd op reis overleg dan met de arts van de trombosedienst welke hoeveelheid antistollingsmedicijnen u mee moet nemen.

Maakt u een vliegreis dan is het verstandig uw antistollingsmedicijnen te verdelen over uw bagage en uw handbagage in geval een van beide zoek raakt.

Een aantal tips

Houd op een vreemde plek toch de juiste tijd en dosering aan.

Langdurig verblijf boven de 3000 meter kan de INR beïnvloeden.

Afhankelijk van het tijdsverschil en de tijd dat u op uw vakantiebestemming blijft kunt u of de Nederlandse tijd van inname aanhouden of in de loop van enkele dagen steeds meer de lokale tijd aanhouden.

Hoge temperaturen kunnen gevolgen hebben voor de INR.

Drink maximaal 2 alcoholconsumpties per dag.

Heftige diarree kan de INR sterk verstoren. Wanneer dit langer dan 2-3 dgen duurt moet u zeker de INR extra laten controleren.

Krijgt u ineens blauwe plekken, heftig bloedneuzen of andere onverwachte bloedingen? Dan is uw INR misschien te hoog. Laat deze direct controleren.